Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων

Η θεραπεία παιδιών/εφήβων έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να διαχειριστούν αποτελεσματικά δυσκολίες, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να βελτιώσουν την αυτό-εικόνα τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις καθώς και να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους ώστε να είναι χαρούμενοι και δημιουργικοί. Όλα αυτά επιτυγχάνονται σε ένα ασφαλές πλαίσιο.

Όπως σε κάθε θεραπευτική σχέση, έτσι και στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στο επίκεντρο της βρίσκεται η σχέση θεραπευτή και παιδιού, έφηβου. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ειλικρινούς σχέσης με το θεραπευτή, που επιτρέπει στο παιδί, μέσα σε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που το ταλαιπωρούν και πιθανόν να σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσλειτουργικών συμπεριφορών. Κύρια εργαλεία του θεραπευτή είναι ο λόγος  και το παιχνίδι.

Μέσα από τις γνωσιακές-συμπεριφοριστικές τεχνικές και άλλες τεχνικές όπως το συμβολικό παιχνίδι, η αφήγηση ιστοριών και οι εικαστικές δημιουργίες (π.χ.ζωγραφική, κυρίως για τα μικρότερα παιδιά), τα παιδιά και οι έφηβοι εκπαιδεύονται στο να εκφράζουν και να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους, να ενδυναμώνονται και να ξεπερνούν τις δυσκολίες.