psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300
  • Αρχική
  • Σχετικά
    • Αναστασιάδου Ελένη
    • Γιουμίδου Ελένη
  • Υπηρεσίες
    • Ατομική Ψυχοθεραπεία
    • Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων
    • Συμβουλευτική γονέων
    • Ομαδική Ψυχοθεραπεία
    • Μέθοδος ψυχοθεραπείας
  • Το Κέντρο μας
  • Blog
  • On line Ψυχοθεραπεία
  • Επικοινωνία
Αγαπώ τον εαυτό μου
29 Μαρτίου 2018
Η έννοια της οριοθέτησης στα παιδιά..!
29 Μαρτίου 2018

Επιπτώσεις του άγχους στα παιδιά!

«Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία »

Το άγχος συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που επιδρούν στην υγεία και στην ψυχολογία. Συνήθως ορίζεται ως μία σχέση μεταξύ του ατόμου και των ερεθισμάτων που υπάρχουν στο περιβάλλον, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία του, καθώς είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον οργανισμό. Οι πιέσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδία σχολικής ηλικίας αποτελούν ένα μη-συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου, για ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, η κατάχρηση ουσιών και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Έχει καταστεί σαφές ότι το άγχος δεν αποτελεί ούτε αναγκαία ούτε επαρκή συνθήκη για συγκεκριμένες ασθένειες/ αρρώστιες.

Τα παιδιά συνήθως εκδηλώνουν το άγχος με διαφορετικό τρόπο από ότι οι ενήλικές. Πραγματοποιούνται πολλές εκρήξεις οργής, τα σωματικά ενοχλήματα είναι έντονα και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εκφράσουν αυτό που βιώνουν. Το έντονο άγχος αποπροσανατολίζει το παιδί, διαστρεβλώνει τη συμπεριφορά του και μπλοκάρει την επικοινωνία του. Τα αποτελέσματα του έντονου άγχους είναι επιβλαβή και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών. Η ένταση του άγχους και ο τρόπος με τον οποίο το εκδηλώνει κάθε παιδί εξαρτάται από κάποιους εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η ιδιοσυγκρασία του, η συναισθηματική του κατάσταση καθώς και η γνωστικές του ικανότητες.

Όταν τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με καταστάσεις που προκαλούν έντονο άγχος η αντίδρασή τους σε αυτό εκδηλώνεται με τη μορφή διάφορων επιπτώσεων. Οι συνέπειες είναι ορατές στη συμπεριφορά τους, στη σκέψη τους, ενώ συχνά παραπονιούνται για σωματικές ενοχλήσεις.Πιο συγκεκριμένα το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία ή υποκειμενική δυσφορία.Όσον αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις επέρχεται σημαντική μείωση της συγκέντρωσης, της μνήμης και της προσοχής, οι ικανότητες παρατήρησης εξασθενούν σημαντικά, τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, χάνεται η κριτική τους σκέψη και πραγματοποιείται πτώση του ηθικού και της αυτοεκτίμησης. Επιπρόσθετες επιπτώσεις του υπερβολικού άγχους είναι η κοινωνική απομόνωση, η ανάπτυξη μη υγιών κοινωνιών δεξιοτήτων, η πτώση της σχολικής επίδοσης, η κατάχρηση ουσιών και η κατάθλιψη. Ο πονοκέφαλος είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα στα αγχώδη παιδιά, ενώ δε λείπουν οι ναυτίες, η τάση για λιποθυμία, η ανορεξία και ίσως και οι αϋπνίες. Επιπλέον συνήθως παρατηρείται αύξηση των παλμών της καρδιάς και συνακόλουθα αύξηση της πίεσης του αίματος καθώς και αύξηση του ρυθμού αναπνοής. Ακραίες μορφές άγχους μπορεί να είναι ο ψυχαναγκασμός, η επιθετικότητα, η νυχτερινή ενούρηση και η σχολική φοβία. Το άγχος επιφέρει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο και στη συμπεριφορά των εφήβων και των παιδιών καθώς μειώνεται το ενδιαφέρον τους και η ενεργητικότητά τους, πραγματοποιούν πολλές απουσίες στο σχολείο και αποφεύγουν να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους.

Σύντομο Βιογραφικό Γιουμίδου Ελένης

H Γιουμίδου Ελένη είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ψυχολογίας. Από το 2014 εξειδικεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια. Το τρέχον χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες της ιδιωτικά σε ενήλικες σε ατομικό επίπεδο στην περιοχή της Κατερίνης. Ειδικεύεται σε θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι φοβίες, η διαχείριση άγχους, η κακοποίηση γυναικών, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαταραχές προσωπικότητας.

Kατερίνη, elenigioumidou@yahoo.com,  Αριθμός τηλεφώνου: 2351045520 – 6978560737

    Share

    Related posts

    9 Ιανουαρίου 2021

    Γιατί νιώθουμε έλξη από ανθρώπους που μας απορρίπτουν?


    Read more
    17 Σεπτεμβρίου 2020

    Πως να μιλήσετε στα παιδιά για τη χρήση μάσκας στο σχολείο;


    Read more
    8 Μαΐου 2020

    Διαχείριση συναισθημάτων εν μέσω κορονοιου.


    Read more
      Πολιτική Απορρήτου
    • Copyright © 2018 Giwrgos Louvaris