psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300
  • Αρχική
  • Σχετικά
    • Αναστασιάδου Ελένη
    • Γιουμίδου Ελένη
  • Υπηρεσίες
    • Ατομική Ψυχοθεραπεία
    • Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων
    • Συμβουλευτική γονέων
    • Ομαδική Ψυχοθεραπεία
    • Μέθοδος ψυχοθεραπείας
  • Το Κέντρο μας
  • Blog
  • On line Ψυχοθεραπεία
  • Επικοινωνία
Το κυνήγι της ευτυχίας
29 Μαρτίου 2018
O φόβος της εγκατάλειψης
13 Ιουλίου 2018

10 απλά βήματα για να διαχειριστείς τις κρίσεις πανικού!

«Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία »

Η κρίση πανικού είναι μια ξαφνική αντίδραση του οργανισμού που κάνει την εμφάνισή της με συμπτώματα όπως είναι η ταχυκαρδία, η δύσπνοια, η ζαλάδα, η ναυτία, το τρέμουλο, η εφίδρωση και το μούδιασμα σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο άγχος και μερικές φορές μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Ένας στους δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μία τέτοια κρίση. Πως μπορείτε όμως να τη διαχειριστείτε σωστά;

Η κρίση πανικού αποτελεί στην ουσία συσσωρευμένο άγχος, που κάνει την παρουσία του αισθητή με όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Ο άνθρωπος που την βιώνει εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο, κατά τον οποίο ανησυχεί ότι θα πάθει κάτι κακό και αυτό του προξενεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα συμπτώματα.

1)Το πρώτο βήμα για να περάσει πιο ανώδυνα είναι η αποδοχή και η γνώση. Εάν γνωρίζετε τι συμβαίνει, είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσετε με τον κατάλληλο τρόπο. Για το λόγο αυτό, πρέπει αρχικά να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα.

2)Αν αισθάνεστε ότι πάει να ξεκινήσει μία κρίση πανικού προσπαθήστε να ανασάνετε αργά και σταθερά, καθώς όντας σε πανικό αναπνέετε ακανόνιστα, με κίνδυνο να προκαλέσετε υπεροξυγόνωση. Μία χαρτοσακούλα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το οξυγόνο σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

3)Η άσκηση είναι ένα καθοριστικός παράγοντας που μειώνει το άγχος μας. Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ και προσπαθήστε να φάτε υγιεινά γεύματα.

4)Αποδεχτείτε ότι πρόκειται για ένα βασανιστικό συναίσθημα το οποίο θα έρθει, αλλά σιγά σιγά θα αρχίσει να εξασθενεί. Μην προσπαθήσετε να πάτε κόντρα στα συμπτώματά σας.

5)Αποφύγετε την αποφυγή! Όσο αποφεύγετε μία κατάσταση η οποία φοβάστε ότι θα σας οδηγήσει σε μια κρίση πανικού, τόσο αυξάνεται το άγχος σας και η πεποίθηση πως κινδυνεύετε. Η αποφυγή βραχυπρόθεσμα και μόνο μειώνει το αίσθημα του φόβου και του άγχους, ενώ μακροπρόθεσμα τα τροφοδοτεί.

 

6)Το μοίρασμα με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σας διευκολύνει να απαλλαγείτε από τα υπερβολικά συναισθήματα.

7)Όταν συμβεί η κρίση πανικού, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας κάνοντας κάτι άλλο. Ακούστε λίγη μουσική ή ασχοληθείτε με κάτι που σας ικανοποιεί, περιμένοντας τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

8)Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως είναι κάτι που έχετε ξανανιώσει και παρόλο που είναι πολύ επώδυνο, δε σας συνέβη το χειρότερο που φοβόσασταν. Βάλτε τις σκέψεις σας σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

9) Μειώστε όσο μπορείτε την έκθεσή σας σε αγχωτικές καταστάσεις. Αποβάλλετε από δίπλα σας ανθρώπους με τοξική συμπεριφορά που λειτουργούν εις βάρος σας.

10)Μη διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση.

Σύντομο Βιογραφικό Γιουμίδου Ελένης

H Γιουμίδου Ελένη είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ψυχολογίας. Από το 2014 εξειδικεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια. Το τρέχον χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες της ιδιωτικά σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά σε ατομικό  επίπεδο στην περιοχή της Κατερίνης. Ειδικεύεται σε θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι φοβίες, η διαχείριση άγχους, η κακοποίηση γυναικών, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαταραχές προσωπικότητας.

Kατερίνη, elenigioumidou@yahoo.com,  Αριθμός τηλεφώνου: 2351045520 – 6978560737

    Share

    Related posts

    9 Ιανουαρίου 2021

    Γιατί νιώθουμε έλξη από ανθρώπους που μας απορρίπτουν?


    Read more
    17 Σεπτεμβρίου 2020

    Πως να μιλήσετε στα παιδιά για τη χρήση μάσκας στο σχολείο;


    Read more
    8 Μαΐου 2020

    Διαχείριση συναισθημάτων εν μέσω κορονοιου.


    Read more
      Πολιτική Απορρήτου
    • Copyright © 2018 Giwrgos Louvaris