psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300
  • Αρχική
  • Σχετικά
    • Αναστασιάδου Ελένη
    • Γιουμίδου Ελένη
  • Υπηρεσίες
    • Ατομική Ψυχοθεραπεία
    • Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων
    • Συμβουλευτική γονέων
    • Ομαδική Ψυχοθεραπεία
    • Μέθοδος ψυχοθεραπείας
  • Το Κέντρο μας
  • Blog
  • On line Ψυχοθεραπεία
  • Επικοινωνία
Απελευθερώστε το νου σας από την παγίδα της υπερανάλυσης!
12 Φεβρουαρίου 2020
Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό της Ελένης Αναστασιάδου Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος
25 Μαρτίου 2020

Σχέση με έναν Νάρκισσο: από την εξιδανίκευση στην εγκατάλειψη.

                                «Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία»

 

Η συμβίωση σε μία σχέση με μία προσωπικότητα που έχει ναρκισσιστικά στοιχεία δεν είναι μία ευχάριστη εμπειρία και συνήθως οι αρνητικές επιπτώσεις κυμαίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής σας, από την εργασία μέχρι και τη συναισθηματική και σωματική υγεία.

Το δύσκολο κομμάτι της κατάστασης είναι να γνωρίζετε αν ο σύντροφός σας είναι πραγματικά ναρκισσιστής ή απλώς έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση. Το ακόμα δυσκολότερο είναι το πώς θα πρέπει τελικά να διαχειριστείτε την κατάσταση αν τελικά είναι ναρκισσιστής.

Αισθάνεστε ένοχοι για πράγματα και καταστάσεις  που δεν είστε υπόλογοι;  Διαπιστώνετε ότι αυτό που σας είπε ο σύντροφός σας την περασμένη εβδομάδα, τώρα τείνει να το αρνείται;

Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσω να υποδείξω ορισμένα σημάδια που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά μίας ναρκισσιστικής προσωπικότητας , χωρίς πάντα αυτό να είναι απόλυτο.

  • Αποξένωση από φίλους και οικογένεια

Ο  χρόνος που ξοδεύεται μακριά τους δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός. Επειδή η προβολή του εαυτού τους αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό σημάδι, θεωρούν ότι μπορεί εύκολα να τους εξαπατήσετε και να τους λέτε ψέματα, όπως θα έκαναν οι ίδιοι. Επίσης, ο χρόνος μακριά τους σημαίνει και λιγότερη προσοχή για τους ίδιους, πράγμα που απεχθάνονται.

  • Όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους

Οι ναρκισσιστές έχουν μια συνεχή ανάγκη προσοχής και θαυμασμού και εάν αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιηθεί, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια και τον ερεθισμό τους. Το να είσαι σε σχέση μαζί τους σημαίνει ότι όχι μόνο θα συζητάτε διαρκώς για αυτούς, αλλά και κάθε απόφαση που θα παίρνετε θα έχει ως γνώμονα το όφελος των ίδιων, παραγκωνίζοντας τις δικές σας ανάγκες.  Δεν έχουν την ικανότητα να λάβουν υπόψη τα συναισθήματά σας, επειδή ανησυχούν πολύ για τη δικά τους.

  • Είναι πολύ γοητευτικοί στην αρχή

Στα πρώτα στάδια της σχέσης σας θα νιώσετε σαν το πιο ξεχωριστό άτομο στον πλανήτη. Η φυσική τους ελκυστικότητα και η κοινωνική τους τόλμη θα σας σαγηνεύσει. Ωστόσο οι ναρκισσιστές είναι εξειδικευμένοι στην ενεργοποίηση της γοητείας τους προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν.

  • Αρνητικά συναισθήματα για τους άλλους

Πολλοί ναρκισσιστές απολαμβάνουν την εξάπλωση αρνητικών συναισθημάτων, προκειμένου να σας κρατήσουν ανασφαλείς και αδύναμους και να αποκομίσουν την προσοχή που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Διαταράσσονται εύκολα σε κάθε πραγματική ή αντιληπτή αίσθηση της αδιαφορίας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην κριτική . Από την άλλη είναι ειδικοί στον να επικρίνουν, να κατηγορούν και να γελοιοποιούν τους άλλους. Κάνοντάς σας να αισθάνεστε κατώτεροι ενισχύουν το εύθραυστο εγώ τους και γίνονται συναισθηματικά χειριστικοί.

  • Έλλειψη ορίων

Οι άνθρωποι με ναρκισσιστικές τάσεις επιδεικνύουν σκόπιμη παραβίαση των ορίων των άλλων ανθρώπων. Δείχνουν  ότι αγνοούν τα όρια των άλλων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ των οποίων είναι και ο δανεισμός αντικειμένων ή χρημάτων χωρίς να τα επιστρέφουν (και χωρίς να έχουν την πρόθεση να το κάνουν) επιδεικνύοντας ελάχιστες ή και καθόλου τύψεις και κατηγορώντας το άλλο πρόσωπο ότι υπερέβη τα όρια.

  • Ιδέα του μεγαλείου

πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από όλους και από οποιονδήποτε άλλο, και αυτή η μεγαλοπρέπεια είναι ο πρωταρχικός λόγος που δεν μπορούν να βιώσουν την αγάπη. Δεν βλέπουν τους άλλους να είναι κατά οποιονδήποτε τρόπο ίσοι με αυτούς, και θεωρούν πραγματικά ότι είναι ανώτεροι σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις.

  • Εύθραυστα συναισθήματα

Έχουν μεγάλη δυσκολία στο να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να νιώσουν έντονο θυμό χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Επίσης, μπορεί να θιχτούν εάν δε λάβουν τη μεταχείριση που προσδοκούν.

  • Αποποίηση των ευθυνών

Σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή, θα παρατηρήσετε ότι είναι πολύ γρήγοροι να αναλάβουν την ευθύνη – όταν όλα έχουν πάει σωστά, καθώς ο έπαινος που θα λάβουν τροφοδοτεί  το εγώ τους. Από την άλλη, δεν θα αναλάβουν ποτέ την ευθύνη όταν κάτι πάει στραβά. Θα προσπαθήσουν να κατηγορήσουν και να ενοχοποιήσουν τους άλλους, πιστεύοντας πραγματικά ότι δε φέρουν πουθενά ευθύνη οι ίδιοι.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά του ναρκισσιστή, κάνει τη σχέση δύσκολη και επίπονη για το σύντροφό του. Το να ζει κανείς μέσα σε μία τέτοια κατάσταση είναι πραγματικά εξουθενωτικό και η αναζήτηση βοήθεια από τον ίδιο ή το ταίρι του καθίσταται αναγκαία.

Δεν θα μπορέσεις να αλλάξεις ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αγαπώντας το αρκετά ή αλλάζοντας τον εαυτό σου για να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες του και τις ιδιοτροπίες του. Βάλε τα κατάλληλα όρια και ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού αν αυτό χρειάζεται.

 

Σύντομο Βιογραφικό Γιουμίδου Ελένης

H Γιουμίδου Ελένη είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ψυχολογίας. Από το 2014 εξειδικεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια. Το τρέχον χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες της ιδιωτικά σε παιδιά, εφήβους και  ενήλικες σε ατομικό επίπεδο στην περιοχή της Κατερίνης και εργάζεται ως ψυχολόγος στον “Ξενώνα Παναγία” (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων).Ειδικεύεται σε θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι φοβίες, η διαχείριση άγχους, η κακοποίηση γυναικών, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαταραχές προσωπικότητας.

Kατερίνη, elenigioumidou@yahoo.com,  Αριθμός τηλεφώνου: 2351045520 – 6978560737

Share

Related posts

9 Ιανουαρίου 2021

Γιατί νιώθουμε έλξη από ανθρώπους που μας απορρίπτουν?


Read more
17 Σεπτεμβρίου 2020

Πως να μιλήσετε στα παιδιά για τη χρήση μάσκας στο σχολείο;


Read more
8 Μαΐου 2020

Διαχείριση συναισθημάτων εν μέσω κορονοιου.


Read more
    Πολιτική Απορρήτου
  • Copyright © 2018 Giwrgos Louvaris

        Cookies

        Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας μας. Πληροφορίες