psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300
  • Αρχική
  • Σχετικά
    • Αναστασιάδου Ελένη
    • Γιουμίδου Ελένη
  • Υπηρεσίες
    • Ατομική Ψυχοθεραπεία
    • Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων
    • Συμβουλευτική γονέων
    • Ομαδική Ψυχοθεραπεία
    • Μέθοδος ψυχοθεραπείας
  • Το Κέντρο μας
  • Blog
  • On line Ψυχοθεραπεία
  • Επικοινωνία
Γονείς ελικόπτερα
7 Ιανουαρίου 2020
Απελευθερώστε το νου σας από την παγίδα της υπερανάλυσης!
12 Φεβρουαρίου 2020

 

Με αφορμή μια ταινία που είδα πρόσφατα, σκέφτηκα πόσο σημαντικό και ωφέλιμο θα ήταν να μας παρείχε  το εκπαιδευτικό μας σύστημα  μαθήματα ψυχικής υγείας!!!

Ήδη από μικρή ηλικία εκπαιδευόμαστε να φροντίζουμε τη σωματική μας ακεραιότητα και υγιεινή, όπως  π.χ. να βάλουμε ένα χανζαπλάστ σε ένα μικρό κόψιμο ή να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, αλλά σχεδόν τίποτα για την ψυχική μας ακεραιότητα. Αργότερα μαθαίνουμε τις κατάλληλες τροφές για την υγεία μας, γυμναζόμαστε και υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες , μαθαίνουμε να διατηρούμε τη φυσική μας υγεία, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι, τι ξέρουμε  για το πώς να φροντίζουμε και να διατηρούμε την ψυχική μας υγεία; Τι μαθαίνουμε στα παιδιά μας για την συναισθηματική αγωγή; Πώς φροντίζουμε την ψυχική τους υγεία και πώς τα θωρακίζουμε απέναντι στα ψυχικά τραύματα που θα βιώσουν; Γιατί να υπάρχει τέτοιο κενό ανάμεσα στην σωματική και ψυχική υγεία;

Σκεφτείτε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να δεχτούμε περισσότερα ψυχικά τραύματα απ ότι σωματικά. Ψυχικά τραύματα όπως η μοναξιά, η απόρριψη , η αποτυχία, η απώλεια. Ωστόσο, δεν έχουμε εκπαιδευθεί στο να τα διαχειριζόμαστε με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όχι απλώς δεν έχουμε εφοδιαστεί με αποτελεσματικές τεχνικές, που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες, μα και συχνά οι γονείς μας και οι εκπαιδευτικοί δε μας μιλάνε γι αυτές τις επώδυνες καταστάσεις, σαν να μην υπάρχουν. Σκεφτείτε,  εάν είχαμε εφοδιαστεί με συναισθηματικά όπλα όπως η ανάπτυξη της ψυχική μας ανθεκτικότητας  και προσαρμοστικότητας, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μας και η διακοπή των αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεων πώς θα ήταν η συναισθηματική μας υγεία! Εάν  γενικότερα αλλάζαμε ανθυγιεινές ψυχολογικές συνήθειες, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Πώς θα σας φαινόταν αν εκπαιδευόμασταν, εάν μαθαίναμε και εάν γινόντουσαν μαθήματα ψυχικής υγείας στην οικογένεια αλλά και στο σχολείο! Πόσα τα οφέλη αυτών των μαθημάτων!!

Εάν, λοιπόν γινόντουσαν αυτά τα μαθήματα, θα υπήρχε καλύτερη ενημέρωση  σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές , με αποτέλεσμα να μη φοβόμαστε κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε έναν άνθρωπο με ψυχική νόσο. Ας πάρουμε για παράδειγμα το στίγμα του ανθρώπου που πάσχει από σχιζοφρένεια, συνήθως  τον παρουσιάζουν στις ταινίες ως επιθετικό, με άμεσο αποτέλεσμα να περιθωριοποιείται . Ωστόσο, εάν είσαι ενημερωμένος γνωρίζεις, ότι δεν είναι όλοι οι σχιζοφρενείς εν δυνάμει δολοφόνοι και ότι αρκετοί είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.

Επίσης, δεν θα υπήρχε η ντροπή και ο φόβος, οι άνθρωποι να μιλάνε για τις ψυχικές διαταραχές  και να αναζητούν βοήθειες. Πόσες φορές θα μπορούσαν να αποφευχθούν τραγωδίες , εάν τα άτομα λάμβαναν την απαιτούμενη βοήθεια έγκαιρα.  Γενικά θα μιλούσαμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία, όπως γίνεται και για την σωματική και θα λειτουργούσε η πρόληψη σε πολλές περιπτώσεις.

 Επιπλέον, αν μαθαίναμε να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία, θα αποκτούσαμε  δεξιότητες υποστήριξης και παροχής βοήθειας όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς τους ανθρώπους γενικότερα. Θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε εάν κάποιος  αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή παρουσίαζε μια επιδείνωση ενός προβλήματος ψυχικής υγείας.

Αν κάποιος φίλος/συγγενής/σύντροφος σας γυρίσει το πόδι του, σίγουρα γνωρίζετε τι πρέπει να του πείτε να κάνει. Αν όμως πάθει μία κρίση πανικού, γνωρίζετε πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε; 

Πριν 100 χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή και οι δείχτες αυξανόμενης διάρκειας ζωής αυξήθηκαν πάνω από 50 τοις εκατό μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες. Σκεφτείτε, λοιπόν,  η ποιότητα ζωής μας θα μπορούσε να ανέβει δραματικά αν αρχίζαμε να φροντίζουμε όλοι και την συναισθηματική/ ψυχική  μας υγιεινή. Φανταστείτε ένα κόσμο που οι άνθρωποι θα ήταν περισσότερο ψυχολογικά υγιείς!

Share

Related posts

9 Ιανουαρίου 2021

Γιατί νιώθουμε έλξη από ανθρώπους που μας απορρίπτουν?


Read more
17 Σεπτεμβρίου 2020

Πως να μιλήσετε στα παιδιά για τη χρήση μάσκας στο σχολείο;


Read more
8 Μαΐου 2020

Διαχείριση συναισθημάτων εν μέσω κορονοιου.


Read more
    Πολιτική Απορρήτου
  • Copyright © 2018 Giwrgos Louvaris