psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300psy-life logo 300
  • Αρχική
  • Σχετικά
    • Αναστασιάδου Ελένη
    • Γιουμίδου Ελένη
  • Υπηρεσίες
    • Ατομική Ψυχοθεραπεία
    • Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων
    • Συμβουλευτική γονέων
    • Ομαδική Ψυχοθεραπεία
    • Μέθοδος ψυχοθεραπείας
  • Το Κέντρο μας
  • Blog
  • On line Ψυχοθεραπεία
  • Επικοινωνία
Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό της Ελένης Αναστασιάδου Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος
25 Μαρτίου 2020
Πως να μιλήσετε στα παιδιά για τη χρήση μάσκας στο σχολείο;
17 Σεπτεμβρίου 2020

Διαχείριση συναισθημάτων εν μέσω κορονοιου.

«Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία»

Η συγκεκριμένη περίοδος με τα νέα δεδομένα που επιτάσσει ο κορονοιός αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους. Πρόκειται για μία δοκιμασία που επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας . Δε μπορούμε πλέον να ζούμε, να συναναστρεφόμαστε και να εργαζόμαστε με τον τρόπο που το κάναμε στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη πανδημία μας ανάγκασε να τροποποιήσουμε τον τρόπο που αξιοποιούμε το χρόνο μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα δεδομένα.

Πρόκειται για μία περίοδο που χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και φύτρωσε μέσα μας η αβεβαιότητα και η αμφιβολία  για το μέλλον. Πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν δεδομένα όπως είναι η συναναστροφή μας με τους άλλους, πλέον δεν είναι, αλλά αντίθετα απαγορεύονται στο βωμό της υγείας. Η διαρκής αλληλεπίδραση με τον συνάνθρωπό μας, έδωσε τη θέση της στον αναγκαστικό εγκλεισμό με ότι αυτό συνεπάγεται. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολία ως προς τη διαχείριση των συναισθημάτων τους, διαταράσσεται ο ύπνος τους και εμφανίζουν έντονο άγχος και φοβικές συμπεριφορές. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ευαλωτότητας και τα αισθήματα δυσφορίας.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να έχουμε κατά νου έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμα τα συναισθήματα και το άγχος μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είναι εντάξει να νιώθουμε αγχωμένοι και ευαίσθητοι.  Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό και παροδικό. Δεν είναι όλα τα πράγματα στον έλεγχό μας. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε όπως είναι οι σχέσεις μας με την οικογένειά μας, τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε ατομικά αλλά και οι σκέψεις μας. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίσουμε τον εαυτό μας κάνοντας πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές το ανθρώπινο είδος έχει την ικανότητα να είναι ανθεκτικό στον ψυχικό πόνο και την πίεση και έχει τον τρόπο να εντοπίζει τρόπους προσαρμογής σε νέες συνθήκες   Ένας ακόμη σημαντικός τρόπος για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι θέσουμε όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδήσεις και πληροφορίες για τον κορονοιό είναι παντού, σε σημείο που είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσεις το κινητό και να μη δεις κάτι που κάποιος κοινοποίησε για τον ιό. Όλοι θέλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, αλλά η υπερβολική έκθεση στις ειδήσεις μπορεί να είναι επιζήμια παρά ευεργετική. Δώσε προτεραιότητα στην ευημερία του μυαλού σας και βάλε τα ανάλογα όρια.

Τώρα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους δικούς μας ανθρώπους και να ενδυναμώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, με τρόπο που δεν απειλείται η ατομική αλλά και η δημόσια υγεία.

Θυμήσου για ποια πράγματα στη ζωή σου είσαι ευγνώμων, σκέψου τι θα ήθελες να αλλάξεις και  πες ευχαριστώ για όσα έχεις. Αν εστιάσεις στα θετικά και τα απλά πράγματα θα εκπλαγείς από το νόημα και την ουσία όλων όσων έχουμε και μέχρι τώρα δεν εκτιμούσαμε.

Είναι εντάξει να νιώθεις αβεβαιότητα. Είναι εντάξει να φοβάσαι. Είναι εντάξει να ανησυχείς. Είμαστε φτιαγμένοι για να νιώθουμε και να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ότι συμβαίνει γύρω μας. Είμαστε άνθρωποι. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Και θυμήσου πως αν χρειάζεσαι βοήθεια μη διστάσεις να τη ζητήσεις!

 

Σύντομο Βιογραφικό Γιουμίδου Ελένης

H Γιουμίδου Ελένη είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ψυχολογίας. Από το 2014 εξειδικεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια. Το τρέχον χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες της ιδιωτικά σε παιδιά, εφήβους και  ενήλικες σε ατομικό επίπεδο στην περιοχή της Κατερίνης και εργάζεται ως ψυχολόγος στον “Ξενώνα Παναγία” (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων).Ειδικεύεται σε θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι φοβίες, η διαχείριση άγχους, η κακοποίηση γυναικών, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαταραχές προσωπικότητας.

Kατερίνη, elenigioumidou@yahoo.com,  Αριθμός τηλεφώνου: 2351045520 – 6978560737

 

Share

Related posts

9 Ιανουαρίου 2021

Γιατί νιώθουμε έλξη από ανθρώπους που μας απορρίπτουν?


Read more
17 Σεπτεμβρίου 2020

Πως να μιλήσετε στα παιδιά για τη χρήση μάσκας στο σχολείο;


Read more
25 Μαρτίου 2020

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό της Ελένης Αναστασιάδου Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος


Read more
    Πολιτική Απορρήτου
  • Copyright © 2018 Giwrgos Louvaris